TSİ, FSİ, TFSİ ve GDİ Motorlara LPG Montajı İtina İle Yapılmaktadır:


TSI, FSI, TFSI ve GDI motor teknolojisine sahip araçlarda sıralı sistem lpg montajları başlamıştır. Prins (Hollanda), Atiker, Vialle ve  Landirenzo sıralı lpg markalarının lpg otogaz montaj kitleri ile lpg otogaz dönüşüm montajı yapılmaktadır.

 

TSI, FSI, TFSI ve GDI motorlara normal sıralı LPG otogaz sistemi uygulanabilirmi?

Aslında bu motorlara normal LPG sıralı otogaz sistemi uygulamak mümkündür. Ancak kısa zaman sonra benzin enjektörleri motor ısısından dolayı zarar görecek ve çalışmayacaktır.

Çünkü TSI, FSI, TFSI ve GDI motorlarda benzin enjektörleri motor bloğu içine gömülü olduğundan, araç LPG de çalışırken benzin enjektörleri devre dışıdır. Dolayısıyla enjektörü soğutacak benzin akışı olmadığından,enjektör ısınacak ve bozulacaktır. 

Bu problemi çözmek için, TSI, FSI, TFSI ve GDI sıralı sistem lpg montaj kitleri araç motor kodlarına göre üretilerek LPG ECU’su(elektronik kontrol ünitesi) programlanmaktadır.

Bu program sayesinde belli zaman aralıklarıyla motor LPG de çalışırken benzin püskürtülmektedir. Bundan dolayı yapılacak yakıt tasarruf miktarı şehiriçi kullanımlarda az, uzun yol kullanımlarında ise daha çok olacaktır.

LPG sıralı otogaz sistemi ile dönüşüm yapılan TSI, FSI, TFSI ve GDI araçlarda güç ve performans kaybı olmamaktadır.